دوره آموزشی اشتغال و کارآفرینی در چاپ و نشر با حضور دانش آموزان هنرستان خضرا در جریان برگزاری سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سالن فناوریهای نوین خانه کتاب ایران برگزار شد.
به گزارش چاپ و نشر سعید عالمگیر تهرانی استاد این دوره آموزشی در ابتدا با اشاره به اینکه مباحث مطرح شده در این دوره در اشتغال آفرینی حوزه چاپ و نشر کاربرد خواهد داشت، گفت: صنعت نشر بیشتر مربوط به حیطههای فرهنگی، هنری و تولید علم میشود که ترجمه، ویراستاری و بسیاری موارد دیگر در آن دخیل هستند. اینطور نیست که نشر در انتها تنها با چاپ مرتبط باشد بلکه شامل مدلهایی همانند کتابهای صوتی یا الکترونیک هم میشود.
وی ادامه داد: در حوزه چاپ بیشتر مباحث فنی مطرح میشود و آدمهای فعال در آن نیز متخصصان فنی این حوزه هستند اما یک مدیر نشر باید از حیطه فنی، تولید علمی، تولید هنری، مدیریت مالی و غیره آگاهی داشته باشد.
عالمگیر نخستین مبحث در کسبوکار و اشتغال آفرینی در حوزه صنعت چاپ و نشر را مدیریت مالی برشمرد و در این رابطه اذعان داشت: در شرایط امروز مدیریت مالی یک رکن اساسی در اشتغال آفرینی است و درواقع تصور ایجاد شغل بدون درآمد و سود بیهوده است چراکه یک کسبوکار پایدار نخواهد بود.
وی ادامه داد: اگر مردم به محصولی نیاز نداشته باشند، این محصول در آینده نمیتواند برای کسبوکار سودی به همراه داشته باشد. در چنین شرایطی قبل از شروع تولید یک محصول میتوان با فرمول MVP میزان سود را برای مثال در پنج سال آینده مشخص کرد. هرچه میزان MVP مثبتتر باشد، سرمایهگذاری سودآورتر خواهد بود.
عالمگیر در ادامه سخنانش به هزینههای ثابت و هزینههای متغیر چاپخانهها اشاره کرد و گفت که با محاسبه این هزینهها در یک نمودار میتوان نقطه تلاقی -یا نقطه سربهسر- آنها را پیدا کرد که زیر این نقطه ضرر و بالای آنهم سود چاپخانهها مشخص خواهد شد.
بیشتر بخوانید: راه اندازی سرای هنر صنعت چاپ برای نخستین بار در نمایشگاه کتاب
مدیریت ریسک مبحث دیگری بود که وی در رابطه با حوزه کارآفرینی در صنعت چاپ و نشر آن را بااهمیت برشمرد و بیان داشت: دو نوع ریسک سیستماتیک-کرونا، زلزله، سیل، تورم، جنگ- و غیر سیستماتیک وجود دارد که در ریسک سیستماتیک توانی برای مقابله با آن وجود ندارد اما ریسک غیر سیستماتیک در درون شرکت وجود دارد مانند ریسک تفاوت قیمت ارز، اختلافات شرکا یا تقاضای صاحب کارگاه برای تخلیه و غیره. در چنین شرایط یک مدیر چاپخانه باید با آگاهی و اشراف بر انواع ریسک بهترین انتخاب و عملکرد را اتخاذ کند. مدیریت ریسک یک اصل اساسی در کسبوکارها است.
نقش آینده و AI در صنعت چاپ مبحث دیگری بود که عالمگیر به آن اشاره کرد و گفت: هوش مصنوعی بهسرعت در حال فراگیر شدن است که بهنوعی صنعت چاپ نیز درگیر آن شده است. استفاده از این تکنولوژی مزایا و معایبی دارد که صرفهجویی در زمان و سرعت در انجام کارها مزایای آن و احتمال ارائه اطلاعات اشتباه و خطا و محروم بودن از تنوع فکر، سلیقه و احساس از معایب آن است.
وی ادامه داد: هوش مصنوعی ممکن است در یک بخشهایی خود را جایگزین نیروی انسانی کند؛ بنابراین من معتقدم افرادی در این حوزه موفق هستند که با یادگیری هوش مصنوعی بهصورت درست از آن استفاده کنند. این افراد نهتنها حذف نخواهند شد بلکه بهعنوان یک متخصص چاپ با گرایش هوش مصنوعی در صنعت چاپ و نشر شناخته خواهد شد.
استراتژی یا راهبرد مبحث دیگری بود که وی به آن اشاره کرد و بیان داشت: استراتژیست کسی است که استراتژیها را طراحی کرده و آن را بهمنظور پیادهسازی در اختیار مدیران قرار میدهد. یکی از انواع استراتژی، استراتژی تبدیل تهدید به فرصت است که در حوزه کسبوکارها بسیار اهمیت دارد. یک مدیر چاپخانه میتواند با شناسایی تهدیدهای حوزه کاری خود برای آینده برنامهریزی کند.
عالمگیر در پایان سخنان خود به نگاه درونزا و برونگرا برای اشتغال آفرینی و امنیت شغلی اشاره کرد و توضیح داد: گاهی دولتها بهصورت تعمدی قیمت ارز را بالا میبرند تا صادرات توجیهپذیر و واردات کم شود اما این اتفاق نمیافتد چون مواد اولیه هم باید وارد شود. در این شرایط مواد اولیه باید درونزا باشد تا صادر شود و به نتیجه برسیم.
گفتنی است که دانش آموزان هنرستان خضرا پس از پایان این دوره آموزشی از سرای هنر صنعت چاپ که به همت دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با مشارکت اتحادیه چاپخانهداران، صحافان و تابلوسازان تهران برای نخستین بار در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران راهاندازی شده بازدید کردند.