یک کارشناس و فعال معدن گفت: ایران در منطقه خاورمیانه جزو کشورهایی است که دارای منابع غنی سنگ آهک است؛ این مزیت سبب می شود که در صنعت تولید کاغذ سنگی ارزش افزوده بالایی به دست آید، پس می توانیم از این منابع به بهترین حالت استفاده و زنجیره ارزش ماده معدنی را در این صنعت سبز بیشتر کنیم.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از صمت؛ احسان پیری، کارشناس و فعال معدن درباره مزایای تولید کاغذ سنگی بیان کرد: تولید و استفاده از کاغذ سنگی در ایران توجیه بسیار بالایی دارد. کاغذ سنگی صنعتی سبز است و مخاطرات زیست محیطی ندارد و جایگزین خوبی برای روش های سنتی تولید کاغذ است. از جمله مزایای بزرگ آن باتوجه به شرایط اقلیمی ایران این است که برای تولید این کاغذ، نیازی به مصرف آب نداریم و از جمله صنایع بینیاز از آب به شمار می رود. در نتیجه، سرمایهگذاران در استان های کویری هم می توانند این واحدها را احداث کنند.
وی در ادامه توضیح داد: در مورد ماده اولیه تولید کاغذ سنگی که سنگ آهک است، دیگر محدودیتی وجود ندارد. این صنعت در ایران عمر درازی ندارد و صنعتی نوظهور است.
این کارشناس اظهار داشت: مصرف سرانه بالای کاغذ، کشورها را بر آن داشت که در پی روش های دیگری برای تولید باشند. یکی از این روش ها تولید کاغذ از آهک است. منبع اصلی تولید کاغذ جنگلها هستند و تاکنون همواره کاغذ از چوب تولید شده است، اما این شیوه، علاوه بر صدمه به محیطزیست، ضایعات بالایی ایجاد میکند.
پیری ادامه داد: برای تولید کاغذ از یکسو، موضوع تخریب جنگلها و درختان مطرح است و از سوی دیگر، نیاز بشر به کاغذ و محصولاتی که از آن تولید روزبهروز افزایش پیدا میکند. روش تولید کاغذ سنگی بهدلیل اینکه باعث حفظ ذخایر آبی و محیط زیستی میشود، صنعتی بسیار حائز اهمیت است و میتواند بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی باشد.
کاغذ سنگی سازگار با محیط زیست
وی تاکید داشت: تولید کاغذ سنگی از جمله صنایع سبز بهشمار میرود و این باعث شده که نسل جدیدی از کاغذ را در این سال ها مورداستفاده قرار دهیم. کاغذ سنگ یا stone paper ابداع شگفتانگیز کانادایی ها بود که در صنعت چاپ ظهور کرد و به خاطر سازگاری آن با محیطزیست (به دلیل اینکه ماده اولیهاش سنگ است) بسیار موردتوجه قرار گرفت و به این ترتیب، بخش بزرگی از نگرانی جامعه درباره قطع درختان و تخریب محیطزیست برطرف شد.
پیری افزود: کاغذهایی که به این شیوه تولید می شود، اسامی مختلفی دارد؛ مثلا کاغذسنگی یا کاغذ سنگ و به واسطه اینکه منشأ مواد اولیه اش از معدن سنگ آهک است، کاغذ آهک یا کاغذ معدنی هم نامیده میشود. ماده اولیه این نوع کاغذ پودر کربنات کلسیم است که بهعنوان جایگزین چوب درختان، برای تولید کاغذ به کار میرود و ویژگی های بسیار خوبی دارد، از جمله ضدآب بودن، مقاومت در برابر پارگی و دوره بازیافت کوتاهمدت.
وی توضیح داد: استفاده از کربنات کلسیم موضوع جدیدی نیست و در عمل در صنایع دیگر هم از کربنات ها و پودر کربنات استفاده می کنیم. بهعنوان مثال، در صنعت سیمان، تولید رنگ، خودکار و امثال آن مورداستفاده قرار میگیرد.
به گفته این کارشناس معدن یکی دیگر از نکات مثبت در فرآیند تولید کاغذ سنگ آن است که نیازی به استفاده از آب در فرآیند تولید نیست. علاوه بر این، بهعلت سفید بودن سنگ آهک و مواد اولیه دیگر، استفاده از سفیدکنندهها حذف شده و در نتیجه، آلایندههای دیگر هم به محیطزیست وارد نخواهند شد.
پیری در ادامه بیان کرد: سرانه استفاده از کاغذ روزبهروز بیشتر میشود و این مورد مشکلات فراوانی را در پی دارد. در عمل، صنعت نوظهور تولید کاغذ سنگ در ایران باعث میشود که مشکلات زیادی از پیشپای صنایع مختلف برداشته شود و کمک بزرگی به حفظ محیطزیست میشود. تا جایی که اطلاع دارم در استانهای یزد، همدان و استان مرکزی ذخایر بسیار خوب آهک داریم که ظرفیت این مناطق را برای راهاندازی این صنعت افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: بهره برداری از پروژه تولید کاغذ سنگی در چرداول تا پایان مهرماه
تفاوت کاغذ معمولی با کاغذ سنگی
وی درباره تفاوت کاغذ معمولی با کاغذ سنگی گفت: تفاوت کاغذ معمولی با کاغذ سنگی بیشتر در این است که الیاف کوتاه و بلند موجود در بافت کاغذ معمولی در عمل باعث مکش مرکب می شود و در چاپ چند رنگ کیفیت مطلوبی نخواهد داشت، بنابراین برای جلوگیری از این اتفاق از کاغذهای گلاسه استفاده می شود. کاغذ سنگی دقیقا کیفیت کاغذ گلاسه را دارد، اما با این تفاوت که با نرخ پایین تری می توانیم این محصول را تولید کنیم.
این کارشناس معدن بیان کرد: در منطقه خاورمیانه ما جزو کشورهایی هستیم که منابع غنی از سنگ آهک داریم. این مزیت سبب می شود که در صنعت تولید کاغذ سنگی ارزش افزوده بالایی به دست آید، پس می توانیم از منابع زیادی که داریم، به بهترین حالت استفاده و زنجیره ارزش ماده معدنی را در این صنعت سبز بیشتر کنیم. بنابراین انتظار می رود که دولت در این زمینه باید بخش خصوصی و سرمایه گذاران را همراهی و با فرهنگ سازی مناسب زمینه شناسایی و جذب صنعت را فراهم کند و جزو فعالیت های دارای اولویت قرار دهد.