به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ گرامیداشت صنعت چاپ، این ابرصنعت آشنا با هنر؛ گرامیداشت دستانی است که شبانهروز، بیوقفه و بیمنت، آغشته به مرکب و زخمخورده از تیزی لبههای کاغذ، پرچم صنعت چاپ را در اهتزاز نگه داشتهاند. باغ چاپ؛ باغ زندگیبخشی، تفرجگاهی روحنواز و فرهنگپرور است؛ از همین رو قدرشناسی از فعالان این صنعت، حکم آب روانی را دارد که سرسبزی بیشتری را حاصل میکند.
صنعتگرانی هنرمند که یکدلانه پارو میزنند تا برسانند کشتی این صنعت مادر را به ساحلی امن؛ حقشان است که شبی را به دور از هیاهو دور یکدیگر جمع شده و فریاد برآوردند که «آری؛ این ما هستیم؛ ما که میچرخد فرهنگ و هنر و صنعت و بهداشت و آموزش کشور بر سرانگشتانمان.»
این است که یک شب در یک جشن باشکوه، جمع کثیری از فعالان صنف سرافراز چاپ به همت اتحادیه چاپخانهداران تهران، گرد هم میآیند و فرصت قوام اتحاد را مغتنم میشمرند. آنچه در ادامه میخوانید گزارشی است از جشنی که رکورد حضور صنعتگران چاپی را در کل گردهماییهای چاپی کشور از آغاز تا کنون، شکسته است. با ما همراه باشید.
سرآغاز جشن
آئین بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ با شعار «نبض صنعت؟ ضرب آهنگ چاپ، قلب تپنده صنعت» با حضور دکتر یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر مونا ابرو فراخ مدیرکل دفتر صنایع سلولزی، چاپ و نوشتافزار، مهندس محمود سیجانی رئیس سازمان استان تهران، علیاکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت ارشاد، مهندس صادقی مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان تهران، دکتر حمیدرضا رستگار رئیس اتاق اصناف تهران، مجتبی صفایی رئیس اتاق اصناف ایران، جمعی از روسای اتحادیههای چاپ سراسر کشور، روسای اتحادیه صنفی تهران و جمع کثیری از مدیران، پیشکسوتان، کارآفرینان، کارگران و فعالان صنعت چاپ و بستهبندی تهران به همت اتحادیه چاپخانهداران تهران در هتل اسپیناس پالاس تهران در روز یازدهم شهریور؛ روز ملی صنعت چاپ کشور برگزار شد.
در ابتدای آئین بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ پس از تلاوت آیاتی از قرآن مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خطاب به فعالان چاپ از سوی مجری مراسم به شرح زیر قرائت شد:
«صنعت چاپ نقشی حیاتی در رشد تولید و ارزشافزوده صنایع غیرنفتی بر عهده دارد، بهگونهای که پیشرفت و گسترش هرچه بیشتر آن سبب ارتقای کیفیت و افزایش بهرهمندی از میراث مکتوب کشور برای باز سپاری به نسل آینده خواهد شد.
ضمن گرامیداشت ۱۱ شهریورماه که روز صنعت چاپ نامگذاری شده است، آن را به اهالی متخصص پرتلاش، فهیم و فرهیخته این صنعت کلیدی کشور تبریک و تهنیت عرض میکنم و امیدوارم با تقویت حمایتها و تأمین زیرساختهای لازم برای توسعه، بیش از گذشته شاهد پویایی و بالندگی صنعت فرهنگی و دیرینه چاپ در میهن عزیزمان باشیم.»
نقش پیشکسوتان در بالندگی صنعت چاپ
پس از آن مجیدرضا اسماعیلزاده عضو شورای سیاستگذاری صنعت چاپ به نمایندگی از اتحادیه چاپخانهداران و اعضای شورای سیاستگذاری روز ملی صنعت چاپ ضمن خیرمقدم به حاضران، گفت: چاپ، صنعتی است که تنها پیشه و کسبوکار ما محسوب نمیشود. بلکه با اختراع آن در قرن چهارده میلادی توسط گوتنبرگ یکی از مهمترین تحولات تاریخ بشری تا به امروز بهواسطه آن رقم خورده است. از طرف ریاست و اعضای اتحادیه چاپخانهداران تهران، اتحادیههای استانی و اتحادیههای همگن روز ملی صنعت چاپ کشور را خدمت خانواده بزرگ و زحمتکش این صنعت و حضار گرامی تبریک عرض میکنم.
وی ادامه داد: تردیدی نیست که دستاورد فعلی، بر خواسته از تلاشهای پیشکسوتانی است که با درمیان گذاشتن جان، مال و تخصص خود موجبات بالندگی این صنعت را فراهم کردهاند. این گردهمایی، خود نتیجه زحمات بدون چشمداشت کسانی است که در این زمینه بهدرستی و در هنگام لازم، جانفشانی کردهاند. امیدواریم این ضیافت موجب پیوند بیشتر چاپخانهداران، لیتوگرافان، صحافان؛ صنعتگران، مدیران دولتی، بخشهای حمایتی، رسانهها، جامعه مصرفکنندگان و همه خانواده بزرگ صنعت چاپ شود.
چاپ، صنعتی استراتژیک
در ادامه مراسم آئین بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ مجید خادمی از اعضای شورای سیاستگذاری جشن گفت: با اهدای شناسنامه در زمان تولد از سوی چاپ، زندگی آغاز و هویتمان شکل میگیرد، از ویترین فروشگاهها و قفسه داروخانهها تا تکتک خانهها، ادارات و شرکتها، ردپای پرمعنای چاپ و بستهبندی بیهیاهو اما اثرگذار هویدا است. چاپ همچون مسیحا به ایدهها جان میبخشد. این است مفهوم ضرباهنگ چاپ که چون قلب تپنده، بیانگر نبض صنعت است.
وی بزرگترین چالش صنعت چاپ را نبود تفکر استراتژیک در لایههای مختلف مدیران، برنامه ریزان، سازمانها، وزارتخانهها، تشکلها و فعالان صنفی و صنعتی برشمرد و بیان داشت: استراتژیک بودن صنعت چاپ یک انتخاب نیست، بلکه واقعیتی حقیقی، حتمی و قطعی است. نقش بیبدیل چاپ و بستهبندی در صادرات، پیشبرد اهداف بازاریابی و فروش، برندنیگ، بهداشت و سلامت، امنیت و حفاظت از محصولات، مهندسی قیمت تمام شده و حتی فراتر از اینها در نفوذ استراتژیک در کشورها و فرهنگهای مختلف اثبات شده است. اما آیا از ظرفیتهای ذاتی این صنعت بهخوبی بهرهبرداری میشود؟ آیا موقعیت استراتژیک کشورمان تناسبی با نوع تفکر و عملکردمان در این حوزه دارد؟ نسبت سیاستهای مختلف کشور با این صنعت چیست؟ تفکر و برنامهریزی استراتژیک چه مفهوم و کاربردی دارد؟
خادمی ادامه داد: هدفگذاری اولین و ابتداییترین گام ما در هر مسیری است. پس تعیین اهداف در سه بازه زمانی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، مسیر و چشمانداز مشخصی برای ما ایجاد میکند. حلقههای مفقودهای به نام زنجیره ارزش و زنجیره تأمین در کنار نبود تعریف مشترک و فراگیر از چاپ و بستهبندی، از چالشهای اولیه و راهبردی این صنعت است.
وی اظهار داشت: نگاه شعاری به موزش، عدم توجه به مباحثی چون گیمیفیکشن، دیجیتال مارکتینگ، بلاکچین، هوش مصنوعی، تکنولوژیهای جدید مثل چاپ دیجیتال و چاپ سهبعدی از دیگر چالشها است.
خادمی در ادامه نبود آمار و اطلاعات بهروز و مستند برای تصمیم سازی و تصمیمگیری، سرگردانی در تولی گری این صنعت، نبود ابزار سنجش کمی و کیفی برای اندازهگیری عمل به وظایف، غایب بودن صنعت چاپ در برنامههای کلان کشور، دستاندازهای متنوع و عجیبوغریب در گمرک، اداره مالیات مخصوصاً سازمان تأمین اجتماعی، بانک مرکزی و بروکراسیهای سرسامآور در سازمانهای مختلف حکومتی، نبود تسهیلات هوشمند بانکی و مالی با توجه به نیازهای واقعی این صنعت، نبود برنامه یکپارچه و استراتژیک در بخش خصوصی و تشکلها و وجود چندصدایی بهجای همصدایی و فاصله بین تحولات فنّاورانه در دنیا با امکانات و زیرساختهای داخلی را عوامل تأثیرگذار در نابسامانی صنعت چاپ برشمرد.
امیدها و فرصتها موضوع بخش دیگری از سخنان خادمی بود. وی در این رابطه بیان داشت: صنعت، تولید و ارزشآفرینی منتظر حمایتها نمیماند چراکه ناچار است برای حیات و بقای خود سرسختانه تلاش کرده و روبهجلو حرکت کند. اولین و مهمترین موضوع، امید به حضور جوانان است که با تفکر بهروز و کارآمد میتوانند موجب تحول و توسعه شوند. از سوی دیگر تحول در جهان، حرکتی روبهجلو و توقفناپذیر دارد و کشور ما هم هرچند دیر اما مجبور به پذیرفتن تحولات خواهد بود. هنوز از پتانسیلهایی واقعی این صنعت بهرهبرداری نشده است. بررسی نقش این صنعت در صادرات و همچنین حوزههای بستهبندیهای انعطافپذیر و تولید ظروف بستهبندی، نشان میدهد فرصتهای مناسب و قابلتوجهی در حوزه صادرات وجود دارد که با سرمایهگذاریهای جدید بهویژه حمایت در حوزه تأمین مالی و تسهیل مراودات و رفع بروکراسیهای مختلف، امکان جهش چشمگیر را دارد.
تعامل با وزارت صمت و تشکیل کارگروههای مشترک برای بررسی و راهکارهای بهبود و توسعه صنعت چاپ، پیگیری و تعامل با شرکت شهرکهای صنعتی تهران برای تأسیس شهرک چاپ در چند شهرک صنعتی مهم استان تهران، پیگیری برای بهرهمندی واحدهای صنفی از تسهیلات بانکی همانند واحدهای صنعتی دیگر، کسب مقامهای برتر و جوایز ملی در عرصههای مختلف، توسط فعالان این صنعت، حضور چشمگیر فعالان این صنعت در هیئترئیسه اتاقهای بازرگانی و اتاق اصناف، نقشآفرینی بخش خصوصی بهویژه اتحادیه چاپخانهداران تهران در برگزاری رویدادهای مختلف منجمله گرامیداشت روز ملی صنعت چاپ، برگزاری و اجرای بزرگترین پروژه چهرههای ماندگار برای اولین بار در صنعت چاپ ایران ازجمله اقداماتی است که خادمی به آنها اشاره کرد.
وی در پایان در رابطه با راهکارهای برونرفت از مشکلات پیشنهادهایی را ازجمله ارتباط دوسویه صنعت چاپ با صنایع دیگر را ارائه کرد تا به این شکل صنعت چاپ با رشد و پیشرفت صنایع کارآمد و بهروز شود. همچنین شناخت کامل از ظرفیتها و قابلیتهای فعلی صنعت چاپ بهمنظور شناسایی ضعف و نیازها، ری برندیگ صنعت چاپ و بستهبندی در جهت رشد و توسعه از سوی حاکمان و مسئولان، ادغام اتحادیههای صنفی و تأسیس یک تشکل یا شورای کشوری، بهروزرسانی قوانین و مقررات فعلی و تصویب قوانین جدید، آموزش کارشناسان در سازمانهای دولتی و خصوص، داده محوری و ثبت اطلاعات مختلف، نگاه استراتژیک به توسعه منابع انسانی و بهروزرسانی ماشینآلات صنعت از دیگر پیشنهادات خادمی بهمنظور توسعه صنعت چاپ بود.
تجلیل از کارکنان و کارگران صنعت چاپ
در ادامه آئین بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ از برگزیدگان روز ملی صنعت چاپ در بخش کارکنان و کارگران برگزیده با حضور مونا ابرو فراخ مدیرکل دفتر صنایع سلولزی وزارت صمت، علیاکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، میریونس جعفری نائب رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران، دکتر محبی رئیس اتحادیه صنعت چاپ استان آذربایجان غربی، احمد ابوالحسنی نائب رئیس اول اتاق اصناف تهران و رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران، به این شرح تجلیل شد:
- جمشید قشلاقی، بهپاس ۴۴ سال خدمت در اتحادیه چاپخانهداران؛
- جمیله فاتح، اپراتور برگزیده واحد چاپی، چاپخانه تیراژه تبریز؛
- محمد ملک، مدیر برگزیده واحد چاپی، چاپخانه نقش الماس؛
- میثم زارع کار، مدیر برگزیده واحد چاپی، چاپخانه پویا هنر نوین؛
- محمد ایمانی، اپراتور برگزیده واحد چاپی، چاپخانه پویا هنر نوین؛
- ابراهیم فلاح، اپراتور برگزیده واحد چاپی، چاپخانه کیان چاپ فاروج؛
- شهرام قربانی، اپراتور برگزیده واحد چاپی، چاپخانه حمید متواضع از ابیانه؛
- علی صبوری، مدیر برگزیده واحد چاپی، چاپخانه تک نگار قرن امروز؛
- بهرام رئوفیان، اپراتور برگزیده واحد چاپی، چاپخانه تک نگار قرن امروز؛
- سعید جلیلیان، مدیر برگزیده واحد چاپی، چاپخانه فرارنگ آریا؛
- جواد احمدیان، مدیر برگزیده واحد چاپی، چاپخانه فرارنگ آریا؛
- امیر مهری؛ مدیر برگزیده واحد چاپی، چاپخانه اندیشه برتر.
بیشتر بخوانید: بازدید مدیرکل دفتر چاپ از ۱۱ چاپخانه بهمناسبت روز ملی صنعت چاپ
وزارت صمت، حامی صنعت چاپ
در ادامه این مراسم پس از ارائه گزارش عملکرد اتحادیه چاپخانهداران به روایت تصویر، مونا ابرو فراخ مدیرکل دفتر صنایع سلولزی وزارت صمت، گفت: واقعیت این است که چه چاپ صنعت دیده شود چه نشود مجموعهای با تراز مالی ۸۰۰ میلیارد دلار در جهان یکتنه با صنعت توریست و خودرو برخورد میکند. چاپ صنعتی بزرگی است که باید برای آن برنامهریزی و کار کرد. فارغ از اینکه تصدیگری این صنعت با چه کسی است، همه باید با هم همکاری و کمک کنیم؛ چراکه چاپ صنعت پایه، پیشران و اثرگذار در حوزه ارزش افزود و صادرات و روشی برای مثبت کردن تراز تجاری است.
ابروفراخ ادامه داد: ما در مورد صنعتی صحبت میکنیم که فناوری و نوآوری بیش از صنایع دیگر روی آن اثرگذار است اما به این معنی نیست که استراتژیها، برنامهها و سیاستهای راهبردی را صرفاً بر روی این بگذاریم که از سرمایهبر بودن این صنعت خارج شویم و به یک صنعت صرفاً کاربر برسیم چون معتقدم آنچه این صنعت را در کشورمان پایدار میکند، سرمایه منابع انسانی است. جمع تجربه و دانش پیشکسوتان و جوانان این صنعت بسیار گرانبها است. ضمن اینکه اگرچه این صنعت به سمت دیجیتالی شدن در حرکت است اما بازهم هنر در آن حرف نخست را میزند. یعنی اگر قرار باشد یکپایه آن نیروی متخصص و دانش فنی باشد، پایه دیگر هم هنری است که در دستان زنان و مردان فعال در این صنعت است.
وی با بیان اینکه ما امروز در حال تدوین یک برنامه راهبردی در حوزه صنعت ازجمله صنعت چاپ هستیم. کارگروههایی هم در این زمینه تشکیل شده است که بهزودی به تصویب میرسد، بیان داشت: برای رسیدن به صنعت فناور و نوآور هیچ تفاوتی به لحاظ ارائه خدمات بین واحدهای صنفی و صنعتی نیست. از این نظر وزارت صمت حمایت خود از چاپخانهداران در سراسر کشور را اعلام میکند. یکی از اقدامات وزارت صمت انتخاب یک صنعتگر نمونه از حوزه چاپ است. قطعاً در سالهای آینده نیز این کرسی حفظ خواهد شد. همچنین ما، درهای حوزه سرمایهگذاری در این صنعت را باز کردیم.
وی همچنین در ادامه از برگزاری نشستهای تخصصی در قالب کارگروههای چاپ خبر داد که در حوزههای مختلفی چون تجاری کردن کارهای چاپی به بحث و تبادلنظر میپردازند.
دیگر برگزیدگان آئین بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ
پس از پایان سخنان مدیرکل دفتر صنایع سلولزی وزارت صمت، بخش دوم برگزیدگان آئین بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ معرفی و تندیسهای جشنواره به آنها اهدا شد. اسامی برگزیدگان به شرح زیر است:
- سرمایهگذار برگزیده، سعید حاجیلو از مجتمع چاپ نقش الماس؛
- واحد صنعتی نمونه در تولید انواع لیبل، جعبه و کارتن، مهرداد نباتچیان از صنایع چاپ آسان قزوین؛
- اشتغال آفرین برگزیده، سعید شکوهی کتابچی از چاپ اندیشه برتر؛
- خلاقیت و نوآوری در چاپ و بستهبندی، محمود پیشعلی از چاپ فرارنگ آریا؛
- خلاقیت و نوآوری در مدیریت صنعت چاپ، مجید خادمی مزده از شرکت پویا هنر نوین؛
- برگزیده خدمات پس از چاپ، حمید صفری از شرکت چاپ صفر تا صد؛
- نوآوری در بستهبندی جعبههای آرایشی و بهداشتی، مجیدرضا اسماعیلزاده از کیان چاپ فاروج؛
- واحد برگزیده چاپ اوراق امنیتی، محمود ذوالفقاری از مجتمع چاپ خجستگان؛
- نوآوری در جعبههای دارویی، امیر هومن محمدی ازمجتمع چاپ هودیس پارس؛
- تامینکننده برگزیده محصولات چاپ لیبل، حسین احمدی از صنایع چاپ مادرول؛
- طراح تأثیرگذار در آموزش گرافیک، امراله فرهادی؛
- طراح پیشکسوت تأثیرگذار در صنعت چاپ، بیژن جناب؛
- طراح برگزیده تأثیرگذار در صنعت چاپ، محمد حسین شهامت پور؛
- بهپاس بستهبندی چای کیسهای، علی مخزن؛
- مرکز برگزیده چاپ اوراق بانکی و بیمهای، مهدی کاظمی مهیاری از مجتمع چاپ آرمه نقش مهیار؛
- تامینکننده برگزیده قطعات ماشینآلات چاپ، سید هاشم احمدی شرکت افق قطعات آسیا؛
- چهره موثر و حامی صنف در هیئت حل اختلاف مالیات، امیر شهلائی مقدم؛
- تعمیرکار برگزیده چاپ، غلامرضا بکائی؛
- شرکت برگزیده دانشبنیان، دکتر سعید رستگار؛
- سازنده برگزیده ماشینآلات چاپ، محمد کیامرثی از ماشینسازی کیامرثی؛
- قالبسازی برگزیده، عباسعلی کریمی بنیانگذار قالبسازی ابتکار؛
- واردکننده برگزیده ماشینآلات چاپ، مصطفی پورشب از شرکت اهورا برتر شگفت؛
- جایزه علمی درویش، علی شریفی مدرس رشته چاپ و نشر دانشگاه جامع علمی و کاربردی؛
- چاپ دیجیتال برگزیده، محمد هوشنگنژاد از شرکت چاپ مدیا؛
- سرمایهگذار و توسعهدهنده صنف تابلوساز، ابوالفضل ساداتی از شرکت صنایع نئون پرس؛
- خوشنویس و نقاش در حوزه تابلوسازی، استاد احمد اعلمی از تابلوسازی نقشآفرین؛
- مدیر برتر کارگروه تابلوسازی، بهنام نجفی؛
- بازرگان برگزیده مواد اولیه صنعت چاپ، محمدرضا نجفی از شرکت کارینا پارس؛
- جوان نوآور در تابلوسازی، مصطفی ابراهیمی؛
- تولیدکننده برگزیده سررسید، علی و رضا حدیدی از سررسید آزاده؛
- برگزیده چاپ استان خراسان رضوی، مجید رضا مشرقی؛
- برگزیده چاپ استان اصفهان، حامد گیلانی؛
- برگزیده چاپ استان اصفهان، امیر حسین مغزیان؛
- برگزیده چاپ استان آذربایجان شرقی، ودود غفارزاده؛
- برگزیده چاپ استان قم، تراب علی احمدی؛
- برگزیده چاپ استان مازندران، مجتبی کرباسچی؛
- برگزیده چاپ استان آذربایجان شرقی، امیر زارعی.
کارآفرینان صنفی، با دانش و پرتلاش
قاسم نوده فراهانی نماینده امور اصناف در وزارت صمت در ادامه ضمن تبریک روز صنعت چاپ گفت: چاپخانهها و چاپخانهداران و کارآفرینان در این صنف در چند سال اخیر تغییرات چشمگیر در صنعت چاپ ایجاد کردهاند که این نشاندهنده علمی است که در خدمتشان قرار دارد.
وی با بیان اینکه هزینه در حوزه پرسنل در واقع سرمایهگذاری عظیم است بر لزوم آموزش پرسنل تأکید کرد.
تقدیر از پیشکسوتان چاپ
در ادامه مراسم از پیشکسوتان برگزیده روز ملی صنعت چاپ تقدیر شد. اسامی این بزرگان به شرح زیر است:
- یکعمر پیشتاز در خلاقیت و ابتکار، اسکندر خمسه پور؛
- یکعمر تلاش بیدریغ و فراگیر در خوشنامی، داوود شایسته خصل؛
- پیشکسوت صنعت چاپ خسرو بشارت از چاپ کوروش؛
- پیشکسوت در حوزه پیش از چاپ جعفر ناصح جاهد؛
- پیشکسوت تابلوسازی اسداله فرجی؛
- رامین عابدینی پیشکسوت صحافی؛
- رئیس برگزیده اتحادیههای چاپ کشور حمید سلیمانی؛
در انتهای مراسم یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تبریک روز ملی صنعت چاپ برای دستاندرکاران روز ملی صنعت چاپ آرزوی توفیق کرد.
نویسنده: شیما عسگری